Tips & Trix
Delias glöggkrydda
Delias glöggkrydda innehåller:
• Citronskal
• Apelsinskal
• Nejlikor
• Kardemumma
• Kanel
• Stjärnanis
Så här gör du:
Lägg i glöggkryddorna tillsammans med 50 gram socker i en
kastrull med tre deciliter vatten. Koka långsamt till sockret
har löst sig. Tillsätt en flaska rödvin. Värm igen.
Se till att vinet inte kokar. Ta av kastrullen och tillsätt 6 msk
konjak. Sila och drick av den goda hemmagjorda glöggen.
Kryddig plommonsås
Innehåller:
• 3/4 kg plommon, urkärnade
• 3 dl rödvin
• Rödavinbärs-gelé.
• 4 msk konjak
• Saft och skal av två apelsiner
• Saft och skal av två citroner
• 2 st kanelstänger
• 6 st kryddnejlikor
• 6 st hel kardemumma (med skal)
• 1 tsk chiliflakes
• Hel stjärnanis
• Några tag med saltkvarnen
Så här gör du:
Lägg plommonen i en kastrull tillsammans med rödvin
och konjak. Tillsätt
skalen från båda apelsinerna och en citron, samt kanel
och kryddnejlikor.
Koka upp och låt sjuda under lock. Lägg upp gelén
i en skål och smält den i
varmt vatten bad. Blanda ner 4 msk var av apelsin och citronsaften.
Tag bort kanelstången och nejlikorna och lägg
plommon och lag i matberedaren
tillsammans med citrus saften och gelén. Kör matberedaren
ett kort tag så
purén inte blir för slät. Krydda med salt och
chiliflingor.
Häll upp såsen i tätslutande burk och förvara
i kylskåpet. Servera såsen
kall eller varm till höstens goda grytor. |
|